Keurslagerij De Mooy, Rijnsburg

“Je blijft baas over eigen portemonnee”

Marien Oskam:

“Het lidmaatschap kan ik iedereen aanraden, simpelweg omdat het geld oplevert. Sommige slagers denken: de bonus is een sigaar uit eigen doos. Dat is onjuist, het is een pittige extra korting en de leveranciers passen hun prijzen er niet op aan.”

“Er blijft keuzevrijheid. In de regio heb ik een boer waar ik levende koeien koop. Dat is lokaal, zo zorg ik voor onderscheidende kwaliteit. Je bent dus nog steeds baas over eigen portemonnee. Een ander voordeel is dat je alles iedere week in één handeling overmaakt. Dat scheelt zeker een uur administratie per week.”

“In het verleden had ik ook koudwatervrees. De kortingen regelde ik zelf. Via de WSK geven de meeste leveranciers een extra bonus die je in je eentje niet redt. En als je zelf in de telefoon klimt, blijft het ook niet bij alleen die bonus. Ik zou het niet willen missen!”

Marien Oskam
Cor Verhoef

Slagerij Verhoef, Almere

“Ook als WSK-lid koester ik mijn relaties”

“Bij de WSK ben je niet verplicht bij bepaalde leveranciers af te nemen, dus de vrijheid blijft. Dat vind ik het grootste voordeel: ik koester mijn relaties en loop niet snel weg. Ik wil iets opbouwen. Zo kan je ook zelf prijsafspraken maken of een actie opzetten. Daarnaast gun ik leveranciers de kans iets te corrigeren, als verschillen te groot worden. Zo weten de grossiers dat een WSK-lid niet in de maling is te nemen. En het is voor de leveranciers uiteindelijk ook voordelig: ze kunnen 100 procent van de betaling op aan. Dat is ook wat waard.”

“Het prettige, naast het rendement, is dat je op de hoogte blijft. Dat is als eenling niet bij te houden. Als de prijs gek doet, word je erop geattendeerd. Het varkensvlees verandert wekelijks, daarom zijn de mails met updates fijn. Je wordt ook geïnformeerd via de informatieavonden, met workshops en discussies. Dan kan je met collega’s praten over hoe je de vakantieperiode van personeel aanpakt of de zondagopenstelling.”

Slagerij Snel, Limmen

“Ik ben loyaal, dus hecht aan keuzevrijheid”

“Ik hecht aan mijn keuzevrijheid. Aan de ene kant omdat ik loyaal ben naar leveranciers. Ik betaal altijd direct en heb hier en daar kortingsafspraken staan. Als een andere leverancier dan met een betere prijs komt, ga ik eerst in gesprek met mijn huidige leverancier.”

“Door de WSK heb ik wel geleerd de prijzen te vergelijken. Kennelijk is het soms noodzakelijk om vreemd te gaan. Scherp wil ik altijd blijven. Op alle gebieden: ik lees vakbladen, spreek vaak collega’s en vraag bij leveranciers uitleg over de kwaliteit. Ik wil graag meer betalen voor de beste kwaliteit.”

“De leverancier weet dat hij geld krijgt, daar is de korting aan te danken. En die korting is hoger dan de contributie. Het is gewoon een rekensommetje. Het draait om een extra korting die je zelf niet kunt bedingen.”

John de Boer
Keurslager Koelewijn

Keurslagerij Koelewijn, Huizen

“Heb altijd geleerd niet op één paard te wedden”

“De hoofdreden voor mij om aan te sluiten bij de WSK is de korting. De leveranciers hebben een betalingsgarantie en dat leidt tot de bonuskorting.”

“Daarnaast houdt de vereniging de prijzen scherp, dankzij de wekelijkse updates van prijsvergelijkingen. Ik let graag op de schommelingen bij vers vlees, vooral varkensvlees. Maar voor ons slagers zijn de prijzen vaak moeilijk te vergelijken. Van mijn vader heb ik geleerd niet op één paard te wedden, want dan ben je niet alert op de prijs en stijgt deze langzaam. Maar je kunt niet continu blijven wisselen. Ik ben scherp, maar ook loyaal. Als je trouw bent, krijg je ook wat gedaan bij leveranciers. Een aanbieding of een korting bij grote afname.”

“De inleg is dubbel en dwars terugverdiend. De WSK is stabiel en degelijk, de controle zit goed in elkaar. De organisatie staat als een klok.”

Slagerij Vis, Papendrecht

“Ik stop mijn energie liever in de worstmakerij”

“De WSK neemt me werk uit handen. Zo krijg ik dankzij de vereniging inzicht in wat bedrijven leveren. Je kan er zelf wel tijd in stoppen en alles gaan vergelijken, maar dat is voor een zelfstandige slagerij nooit rendabel. Ik stop mijn energie liever in de winkel en de worstmakerij. Bovendien weet je dat het bedrijven zijn waar je van op aan kan, omdat het een collectief is dat zaken met ze doet.”

“Dankzij de regionale vergaderingen hou je contact met collega’s. Het blijkt dat je samen sterk staat. Als drie slagers tegelijk zeggen dat ze willen overstappen, dan kan een leverancier altijd wel zakken in de prijs. Een sigaar uit eigen doos? Bewijs het maar. Ik kan zelf niet de kortingen bedingen die de WSK me biedt. En de vrijheid blijft, leveranciers geven me me nog steeds persoonlijk korting buiten de bonus om. Omdat ik voor hen lekker dichtbij zit of omdat ik veel tegelijk bestel.”

Erik Vis
Kees en Rick Opstal

Keurslagerij Opstal, Pijnacker

“De bonuskorting is de slagroom op de taart”

“We zijn erg blij met ons lidmaatschap. We halen veel inkoopvoordeel uit de wekelijkse facturatie. Bovendien krijgen we een melding als onze inkoopprijs van bijvoorbeeld varkensvlees relatief hoog is. Daar worden we alerter van, dan kunnen we het ANP even checken.”

“Daarnaast is het prettig dat de facturatie bij de WSK ligt. Het zou kunnen dat voor sommige slagers het direct factureren een drempel is, maar wij vinden dat geen probleem. Bestaande afspraken met de leveranciers blijven gewoon staan. We willen loyaal blijven aan leveranciers, dan blijven zij in de toekomst ook loyaal aan jou. We onderhandelen zelf met de leveranciers, maar deze bonus is de slagroom. Je bent gek als je het niet doet.”